تبدیل متن به گفتار یا TTS (Text-to-Speech) سیستمی است کامپیوتری که دارای قابلیت خواندن (Read) هرگونه نوشته ای را دارد.
تبدیل متن به گفتار در حقیقت ارتباطی است دو طرفه میان کامپیوتر و انسان؛ که توانایی تشخیص کلمات و لحن متن نوشته شده و بیان آن در کامپیوتر وجود دارد.
تشخیص نوشتار و بیان آن به صورت گفتاری مهمترین وظیفهی کامپیوتر در این فرآیند است.
تولید آوا از روی یک متن یکی از جنبههای مهم و کاربردی در پردازش سیگنال گفتار است.
به تبدیل متن به گفتار، سنتز گفتار (Speech Synthesis) نیز اطلاق میشود.
سنتز گفتار، تولید مثل مصنوعی از بیان طبیعی است که توسط کامپیوتر پردازش و انجام میشود. متون نوشته شده به جای اینکه از حنجرهی یک انسان تولید شود، به صورت جملات از پیش ضبط شده و جداگانه بیان میگردد.
تبدیل متن به گفتار میتواند راهحل مناسبی برای افرادی باشد که گاهی اوقات نیاز دارند تا یک متن طولانی را تایپ کنند.
طبیعتا تایپ متون طولانی بسیار سخت و زمانبر است. ممکن است افرادی نیز باشند که خواندن یک کتاب به صورت متنی برایشان کسلکننده باشد اما اگر همین کتاب به صورت صوتی برایشان قرائت شود، حس بهتری دارند و تأثیرگذاری مطالب آن کتاب بیشتر خواهد بود.
تبدیل متن به گفتار، امکانی است که به صورت یک نرمافزار در اختیار علاقمندان این تکنولوژی قرار داده میشود.
علاوهبراین، تبدیل متن به گفتار، میتواند علتی برای کاهش سوانح رانندگی یا راهی برای یادگیری زبان توسط زبان آموزان باشد.
در سایت Google Translate از همین فناوری استفاده میشود؛ به صورتیکه با نوشتن یک کلمه که تلفظ آن را نمیدانیم، میتوانیم نحوهی تلفظ صحیح آن را از سایت بخواهیم.
تبدیل متن به گفتار مدت زمان زیادی است که در انواع نرمافزارها بکار برده میشود.
برای مثال پس از نصب یک نرمافزار بر روی موبایل خود، کد تائیدیه برای شما ارسال میگردد.
در صورتیکه این کد را به صورت پیامک دریافت نکنید، سرور نرمافزار، از طریق تماس صوتی، آن را برای شما میخواند.
در حقیقت، کد تائیدیه تولید شده توسط سرور پردازش میشود و یک بار به صورت پیامکی ارسال میشود.
در صورتیکه پیامک به هر دلیلی به گوشی مخاطب نرسد، دستور تبدیل نوشتار (کد تائیدیه) به صوت به سرور داده میشود و با کاربر تماس گرفته و کد را میخواند.
سیستم های تبدیل متن به گفتار برای اولین بار برای کمک به افراد مبتلا به نقص (مانند نابینایان)، با ارائهی صدایی که توسط یک رایانه گفته شده بود جهت”خواندن” متون برای کاربر ایجاد شد.
سیستمهای پاسخ صوتی
TTS یا تبدیل متن به گفتار را نباید با سیستمهای پاسخ صوتی (Voice Response Systems) اشتباه گرفته شود.
سیستمهای پاسخ صوتی، جملاتی که در یک پایگاه داده که برای اینکار درنظر گرفته شده است و مملو از کلمات است، را با یکدیگر تلفیق میکند و اینگونه سیستمها کاربرد بیشتری نسبت به سیستمهای TTS دارند و برای مقاصد مختلفی استفاده میشوند.
تبدیل متن به گفتار، جملات و عبارات را براساس حروف الفباو واجهای هر زبان تشکیل میدهد.
سیستم تبدیل متن به گفتار، از لحاظ تئوری قادر به خواندن هر رشتهای از کاراکترهای متن است تا جملات اولیه تشکیل دهد.
برای تولید گفتار در این نرم افزار باید از الگوریتمهای مختلفی استفاده شود؛ به این دلیل که ذخیرهسازی تمامی کلمات یک زبان غیرممکن است.
تغییرات فرکانس صوت (زیر و بمی کلمات)، آهنگ یا دیرش، شدت و ضعف بیان کلمات و درنگ (Pause) عواملی نوایی هستند که در بیان هجا، واژه یا جملات اثر خود را نشان میدهند و میبایست در “سیستم تبدیل متن به گفتار” درنظر گرفته شوند تا تولید گفتار به نحوی صحیح صورت گیرد.
تبدیل متن به گفتار در یک سیستم پیامکی بسیار کاربرد خواهد داشت.
به این صورت که در یک سیستم پیامکی (پنل پیامک) که امکان نوشتار متن دلخواه وجود دارد، کاربر میتواند برای مخاطبان خود متن موردنظر خود را به صورت صوتی ارسال کند یا از این طریق از امکان بلک لیست خلاصی یابد.
فراپیامک مفتخر است که برای اولین بار در ایران این نرم افزار را بر روی سامانهی پیامکی خود ارائه دهد و “نرم افزار تبدیل متن به گفتار” را یکی از مزایای رقابتی خود بهشمار میآورد.
کاربران فراپیامک قادر خواهند بود تا از این نرم افزار به صورت امکانی خاص و منحصربهفرد استفاده کنند.
افرادی که تمایل به استفاده از این نرم افزار دارند، میبایست اشتراک پنلهای پیامکی فراپیامک را دریافت کرده و علاوهبر امکانات سامانهی پیام کوتاه، از ویژگی “تبدیل متن به گفتار” (در صورت نیاز به ارسال متون به صورت صوتی) و از نرم افزار “باشگاه مشتریان” نیز بهرهمند شوند.
لازم بذکر است، نرم افزار “تبدیل متن به گفتار” دارای وبسرویس و API می باشد.
از این طریق وب سرویس قادر خواهید بود تا میان این قابلیت و انواع سیستم ها، پورتال ها و نرم افزارهای مورد نیاز خود ایجاد ارتباط نمایید.