وب‌سرویس

 

وب‌سرویس چیست؟

یک وب‌سرویس قطعه‌ کدی از نرم‌افزار است که ارتباط بین دو برنامه‌ی مبتنی بر وب را در قالبی استاندارد و با پروتکلی از پیش تعیین شده برقرار می‌نماید.اساس اصلی کار وب‌سرویس‌ها مطرح کردن درخواست از طرف کلاینت می‌باشد تا ارتباط اولیه برقرار گردد و سپس برنامه‌ی سرویس‌دهنده خدمات این درخواست را پاسخ می‌دهد،پاسخ این درخواست باعث توسعه‌ی کلاینت می‌گردد. یک وب‌سرویس مجموعه‌ای از پروتکل‌های باز و استانداردی است که برای تبادل اطلاعات بین برنامه‌های کاربردی و یا سیستم مورداستفاده قرار می‌گیرد.

وب‌سرویس‌ها با استفاده از انواع پلتفرم‌های استاندارد ذیل کار می‌کنند که به اختصار توضیح داده می‌شود:

HTML(Hyper text markup language) که نوعی زبان نشانه‌گذاری فرامتنی می‌باشد که دارای تگ‌های استانداردی است که در قطعه کدها دقیقاً از همان موارد تعریف شده می‌بایست استفاده نمود.
XML(Extensible Markup Language) یک نوع زبان برنامه‌نویسی قابل گسترش دادن می‌باشد که برای غلبه بر محدودیت‌های ایجاد شده توسط html به وجود آمده است،بدین ترتیب که شما در این زبان هر کدی را که در نظر دارید با دیدگاه خود می‌توانید تعریف نمایید و به همین دلیل در حال حاضر اززبانXML در وب‌سرویس‌ها استفاده می‌گردد. برای انتقال داده‌ها در بین وب‌سرویس‌ها از فایل‌های حاوی xml استفاده می‌گردد.به‌طور مثال یک مشتری (client) به یک وب‌سرویس از طریق پیام XML فراخوان میزند سپس منتظر پاسخ XML مربوطه می‌ماند. (به این معنا که درخواست و پاسخ هردو با فرمت xml هست.)به دلیل اینکه تمامی ارتباطات از نوع xml هست، Web Service ها به سیستم‌عامل‌ها یا زبان‌های برنامه‌نویسی دیگری وابسته نمی‌باشند. خدمات وب سیستم‌های تبادل اطلاعات مبتنی بر xml ایی است که از اینترنت برای تعامل مستقیم نرم‌افزار به نرم‌افزار استفاده می‌کند.

عناصر استاندارد تشکیل دهنده‌ی پلتفرم‌های HTML و XML

SOAP (Simple Object Access Protocol) استانداردی شی‌گرا بر پایه‌ی XML است که تبادل اطلاعات از طریق HTM صورت می‌گیرد، SOAP جهت فرستادن دیتا بین سیستم‌هایی است که بر روی شبکه قرار داده شده است که در وب‌سرویس‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد، زمانی که client درخواست خود را به وب‌سرویس ارائه می‌دهد، استاندارد SOAP ارتباط بین دو نرم‌افزار را با درخواست فراخوان برقرار می‌نماید و پاسخ درخواست بعد از اجرای تابع مجدد در قالب یک SOAP بازگردانده می‌شود.
WSDL (Web Service Description Language) استاندارد مهم دیگری می‌باشد که به توصیف وب‌سرویس در قالب XML می‌پردازد و با هدف یکسان‌سازی سایر استانداردها به وجود آمد. هر وب‌سرویسی که بر روی اینترنت قرار می‌گیرد دارای یک فایل WSDL است که تمام پارامترهای وب‌سرویس را شامل می‌گردد. ظاهر فایل‌های WSDL پیچیده به نظر می‌رسد زیرا برای تحلیل کامپیوترها ایجاد گردیده است و نه برای انسان، که تحلیل مشخصات وب‌سرویس اعم از مکان و زمان و نحوه‌ی استفاده از وب‌سرویس در فایل WSDl موجود است و برای سیستم‌های کامپیوتری قابل تحلیل می‌باشد.
UDDI (Universal Description Discovery and Integration) استانداردی است که از طریق آن ثبت و جستجوی انواع وب‌سرویس‌ها در بستر وب برای تمامی زبان‌ها و شرکت‌ها فراهم می‌گردد و هر مجموعه‌ای هر وب‌سرویسی را با زبانی که برای آن انتخاب نموده است با استفاده از این استاندارد و توضیحات خاص مربوط به استفاده از آن وب‌سرویس خاص با استاندارد UDDI ایجاد نماید و امکان استفاده از آن را برای مجموعه‌هایی خاص محدود نماید.

ویژگی‌های Web Service به صورت خلاصه بیان می‌گردد:

  1. موجودیت در سراسر اینترنت یا شبکه‌های خصوصی.
  2. عدم وابستگی به هیچ نوع سیستم‌عامل یا زبان برنامه‌نویسی.
  3. خود توصیف بودن (عدم نیاز به منابع بیرونی) از طریق یک دستور زبان
  4. سهولت در برقراری ارتباط بین برنامه‌ها

به‌طور مثال اگر بخواهید در Web Application از وضعیت آب‌وهوایی در مناطق جغرافیایی مختلف استفاده کنید یک‌راه این است که وضعیت آب‌وهوا را از سایت‌های دیگر جمع‌آوری کنید که مشخصاً کار بهینه‌ای نیست، اما راه دیگر این است که از یک وب‌سرویس که مشخصات شرایط آب‌وهوایی را نشان می‌دهد، استفاده کنید. تمامی وب‌سرویس‌های استاندارد از طریق استانداردهای زیر کار می‌کنند:

  1. Rest API(Application Programming Interface)
  2. SOAP (Simple Object Access Protocol)
  3. UDDI (Universal Description, Discovery and Integration)
  4. WSDL (Web Services Description Language)

همکاری با فراپیامک در حوزه webService

مجموعه فراپیامک با ارائه متدهای متنوع قابلیت استفاده از امکانات مختلف سامانه پیامکی را برای نرم‌افزارهای مختلف و سیستم‌های متنوع سازمانی فراهم آورده است. وب‌سرویس فراپیامک به شما این امکان را می‌دهد تا بتوانید بدون نیاز به ایجاد سامانه پیامکی و تنها با فراخوانی متدهای موردنظر اقدام به استفاده از امکانات پنل فراپیامک نمایید. ارسال تکی، ارسال گروهی، ارسال زمان‌بندی‌شده، ارسال منطقه‌ای و انبوه، امکان مدیریت تیکت‌ها و دیگر امکانات تماماً به‌صورت متدهایی قابل فراخوانی به‌صورت وب‌سرویس ارائه ‌شده است.